Selasa Public Holiday cuti Nuzul Quran. 10am siap2 ke pasar, disebabkan my 2 girls puasa hari ni maka me pun nak buat something special for them. Kebetulan my sibling Bam, Bob and Acu with Ipar and anak3 kesayangan zaidan zakuan and firash datang berbuka puasa at my teratak kecik ni. SYUKUR dapat menjamu adik-adik berIFTAR
MENU....
BAHAN:
1) Kek Swiss Roll
2) Fruit Cocktail
3) Nata de Coco
4) Serbuk Agar-agar
Utk Custard Sos:
1) serbuk kastard (35gm )
2) susu penuh krim (375ml)
3) gula castor (50gm )
4) esen vanila (1tsp)
5) susu penuh krim (50ml)
SPECIAL for my princess Puding Triffle |
CARA:
1. Sebatikan serbuk kastad dengan susu dahulu agar tidak berketul. Campurkan dengan gula castor serta esen vanilla.
2.Kemudian Masak dengan api yang sederhana, sehingga custard masak dan pekat. Masukkan 50ml susu penuh krim untuk mencairkan sedikit sos kastad. Tutup api dan biarkan custard sejuk sedikit.
Untuk menyediakan lapisan bawah triffle,
3.Potong kek swiss roll dgn ketebalan yang diinginkan, dan susun di dalam bekas.
4.Masukkan campuran buah-buahan serta nata de coco supaya sekata, dan tuangkan sedikit air gula dari campuran buah-buahan dan nata de coco tadi untuk melembabkan sedikit kek.
5.Tuangkan custard sos tadi dan ratakan sehingga menutupi seluruh lapisan kek dan campuran buah-buahan bersama nata de coco.
6.Masak agar-agar mengikut masa yang telah diberikan sehingga mendidih.
7.Kemudian tuangkan perlahan-lahan diatas lapisan custard agar custard tidak pecah dan merekah.
8.Apabila agar-agar mulai sejuk dan keras ,masukkan kedalam peti sejuk selama 2 jam. Setelah itu, bolehlah dihidang ketika sejuk.
MENU LAIN
Nasi Putih
Gulai Daging Salai Rebung
Ikan Goreng
Ulam + Sambal Belacan Lesung
Tembikai...
AIR
Kelapa Laici
Tebu
Seafood ikan bakar , kupang and kuih samosa dr Bam n Nizam :)
Seafood ikan bakar , kupang and kuih samosa dr Bam n Nizam :)
SELAMAT BERBUKA PUASA
No comments:
Post a Comment